Egyetlen édesség sem szimbolizálja az ünnepeket úgy, mint a mézeskalács a maga sokféle formájában, az ehető házaktól a cukorkával kirakott mézeskalácson át a fűszeres kalácsszerű kenyérig. A középkori Angliában a mézeskalács kifejezés egyszerűen „konzervált gyömbért” jelentett, és csak a 15. században használták az általunk ismert desszertekre. A kifejezést ma már széles körben használják minden olyan édesség leírására, amely a gyömbért mézzel vagy melasszal kombinálja.
A gyömbér gyökerét először az ókori Kínában termesztették, ahol általánosan orvosi kezelésként használták. Innen a Selyemúton keresztül terjedt Európába. A középkorban fűszerként kedvelték, mert képes volt leplezni a tartósított húsok ízét. VIII. Henrik állítólag gyömbérfőzetet használt annak reményében, hogy ellenálljon a pestisnek. Még ma is használjuk a gyömbért, mint a hányinger és más gyomorbántalmak hatékony gyógymódját. A szanszkrit nyelvben a gyökeret srigavera néven ismerték, ami azt jelenti, hogy „szarv alakú gyökér” – ez a név a gyömbér szokatlan megjelenésére.
Tudj meg többet a gyömbér konyhai alkalmazásáról! Ismerd meg itt!
Egy kis mézeskalács történelem
Rhonda Massingham Hart Making Gingerbread Houses című könyve szerint az első ismert mézeskalács recept Görögországból érkezett Kr.e. 2400-ban. A kínai recepteket a 10. században fejlesztették ki, és a késő középkorban az európaiaknak megvolt a saját változatuk a mézeskalácsról. Az olykor arannyal bearanyozott, állatokat, királyokat és királynőket formáló kemény sütik a középkori vásárok alapanyaga volt Angliában, Franciaországban, Hollandiában és Németországban. I. Erzsébet királynő nevéhez fűződik az ötlet, hogy ilyen módon díszítse a sütiket, miután néhányat az udvarába látogató méltóságokhoz hasonlított. Idővel néhány ilyen fesztivál mézeskalácsvásár néven vált ismertté, az ott felszolgált mézeskalács sütiket pedig „fairings” néven ismerték. A mézeskalács formája az évszaktól függően változott, beleértve a tavaszi virágokat és ősszel a madarakat. Az igényesen díszített mézeskalács Angliában minden divatos és elegáns dolog szinonimájává vált. A mézeskalácsok díszítésére gyakran használt aranylevél vezetett a népszerű kifejezéshez: „levesszük a mézeskalács aranyozását”. A sok gyarmati amerikai tengerparti házban található faragott, fehér építészeti részleteket néha „mézeskalács munkának” is nevezik.
A mézeskalács házak Németországból származnak a 16. században. A kidolgozott sütifalú házak, amelyeket az aranylevél mellett fóliával is díszítettek, a karácsonyi hagyományokhoz kapcsolódnak. Népszerűségük akkor nőtt meg, amikor a Grimm testvérek megírták Hansel és Juliska történetét, amelyben a főszereplők egy teljesen csemegékből készült házba botlanak az erdő mélyén. Nem világos, hogy a mézeskalácsházak a népszerű tündérmese következményei voltak-e, vagy fordítva.
Mézeskalács recept melasszal
Hozzávalók:
35 dkg liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
1/2 teáskanál só
15 dkg lágy vaj
17 dkg barna cukor
1 nagy tojás
4 evőkanál melasz
Egy közepes méretű tálban keverd össze a lisztet, a szódabikarbónát, az őrölt gyömbért, az őrölt fahéjat, az őrölt szegfűszeget és a sót. Majd tedd félre.
Egy nagy keverőtálban keverd össze a puha vajat és a barna cukrot, amíg világos és habos nem lesz.
A tojást és a melaszt jól keverd össze, és add hozzá.
Fokozatosan add hozzá a száraz hozzávalók keverékét a nedves hozzávalókhoz, addig keverjük, amíg összeáll. Ha túl ragacsos a tészta, adhatsz hozzá még egy kis lisztet.
Hűtsd le a tésztát: A tésztát csomagold műanyag fóliába, és legalább 1 órára tedd hűtőbe. Ez a lépés elősegíti a tészta megszilárdulását és megkönnyíti a kezelését.
A kihűlt tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki körülbelül fél cm vastagra. Szaggasd ki tetszés szerinti kiszúróformákkal. Helyezd őket a sütőpapírral bélelt tepsire. 180°C-ra előmelegített sütőben körülbelül 8-10 percig süsd, vagy amíg a szélei enyhén megpirulnak.
Hagyd néhány percig hűlni a sütiket a tepsiben, majd helyezd rácsra őket, hogy teljesen kihűljenek.
Ha a sütik teljesen kihűltek, díszítheted cukormázzal, szórással stb.
Mézeskalács recept mézzel, kész fűszerkeverékkel
Hozzávalók (kb. 20-25 darabhoz):
- 35 dkg finomliszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2 teáskanál kész mézeskalács-fűszerkeverék
- 1/2 teáskanál só
- 15 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 17 dkg barna cukor
- 1 nagy tojás
- 4 evőkanál méz
Elkészítés:
Keverd össze a lisztet, a szódabikarbónát, a fűszerkeveréket és a sót egy tálban.
Egy másik tálban keverd habosra a vajat a barna cukorral, amíg világos, könnyű krémes állagú nem lesz. Add hozzá a tojást és a mézet, majd keverd simára.
Fokozatosan dolgozd bele a száraz összetevőket a vajas-cukros keverékbe, amíg egynemű mnasszát nem kapsz. Ha a tészta túl ragacsos, adj hozzá kevés lisztet.
Csomagold fóliába, és legalább 1 órára tedd hűtőbe, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát kb. 5-6 mm vastagra. Használj tetszés szerinti süteménykiszúrót. Helyezd a formákat a tepsire, és 180 fokra előmelegített sütőben süsd 8-10 percig, amíg a széleik enyhén barnulni kezdenek.
Hagyd a sütiket néhány percig pihenni a tepsin, majd tedd át rácsra, hogy teljesen kihűljenek. Ha szeretnéd, cukormázzal, drazsékkal vagy szórócukorral díszítheted.
Néhány praktikus tipp
- Tárolás és eltarthatóság: A mézeskalácsot érdemes légmentesen záródó dobozban tartani, így akár hetekig is megőrzi frissességét. Ha puhábban szeretnéd fogyasztani, tegyél mellé egy szelet almát, így a sütik magukba szívják az almából származó nedvességet.
- Családi program: A mézeskalács elkészítése remek közös program lehet: vond be a gyerekeket a formázásba és a díszítésbe, így egyúttal kreatív, vidám karácsonyi hagyományt teremthetsz.
- Variációk: Kísérletezz ízesítésekkel: próbáld ki narancshéjat, szegfűborsot vagy szerecsendiót, esetleg egy csipetnyi chiliport is, ha valami izgalmasabbra vágysz.
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás